Gamifikáció Blog

Hogyan készíts egy játékból marketingstratégiát?
Ismerd meg a játékosítás eszköztárát!

Játékokkal felelősen!

2017. június 29. 10:43 - Pacsi Diána

Gamifikált megoldások az éhezés, a környezetszennyezés és a vízhiány ellen

Játssz és tedd szebbé a környezeted! Még ha elsőre irreálisnak is tűnik a felelősségteljes magatartás és a játék kombinációja, hidd el, hogy ezt most nem olvastad rosszul. Valóban lehetséges az, hogy a játék erejével Te is tehetsz egy egészségesebb világért!environmental-protection-326923.jpg

Rengeteget írtunk már arról, hogyan lehet a gamifikációval szórakoztatóbbá tenni a munkát, tartósabbá és fogyaszthatóbbá alakítani az információkat. Azonban arról még nem esett szó, hogy a játékosítás akár a világunkat is jobbá teheti. A közösség és a játék ereje akár a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés számára is komoly előrelépést jelenthet. Nem azt állítjuk, hogy a gamifikációval megmenthetjük a Földet, de biztosan mondhatjuk, hogy ez a módszer segítséget nyújthat globális problémák megoldásában.

Hogyan segíthetnek a játékok a környezetvédelemben?

Az egyik legnagyobb környezeti problémát a háztartásokban termelt szemét mennyisége okozza. Egy ember az USA-ban átlagosan több, mint 700 kg szemetet termel évente. Magyarország a szemét tekintetében a pozitívabb példák között említhető, hiszen nálunk egy főre kevesebb mint 400 kg szemét jut. Azonban ez a mennyiség még mindig nagyon ijesztő. Lehet, hogy a szám kicsinek tűnik, de ha belegondolunk, hogy az egész lakosság tekintetében ez pontosan mit jelent, rögtön átértékeljük magunkban ezt a mennyiséget. Célként kell tehát kitűzni a napi szemétmennyiség csökkentését. A szelektív szemétgyűjtés például sokat segíthet ennek a redukálásában.

A RecycleBank nevű kezdeményezés segít a környezettudatos szemléletmód kialakításában. Az oldalon különböző tippeket kaphatunk arról, hogyan érdemes csökkenteni a szemétkibocsátásunkat, illetve hogyan tudjuk a környezetünkben is kialakítani a szemléletmódot. Minden lecke pontot ér, amiket később kedvezményekre vagy tárgyi ajándékokra válthatunk. A különböző topikokban nem csak pontokat szerezhetünk, de játékos modulokkal is újabb ismeretekhez juthatunk a szemétről. Itt például az elektromos hulladékról tudhatod meg, hogy ha csak az egy év alatt megtermelt amerikai e-hulladékot nézzük, az is magasabb lenne, mint maga a Mount Everest. Az oldalt jelenleg több mint 118.500 ember használja, akik együtt rengeteg energiát takaríthatnak meg, ha követik az oldal tanácsait.

A tanulással segíthetsz az éhezőknek is

Míg a RecycleBankkal a természeti értékeinket óvjuk, addig a FreeRice nevű oldalon helyes válaszainkkal az éhezőkön segíthetünk. Itt nem kapunk pontokat, ha jól felelünk a kérdésekre, ellenben minden pontos megoldás egy kevés adományt jelent. Az oldalon az angol szavak szinonimáit kell megfejtenünk, s ezért egy tálban rizst gyűjthetünk a rászorulóknak. Az összegyűjtött mennyiséget végül a szponzorok valóban megvásárolják és eljuttatják a United Nations World Food Programme számára, akik szétosztják az éhezők között. Már több mint 6100 tonna rizst sikerült összegyűjteni, ami 10 millió ember számára egyszeri étkezését biztosítaná. A modell az emberek segíteni akarására épít. Egy egyszerű játékkal segíthetünk másoknak, s mindeközben a saját szókincsünket is gyarapíthatjuk.

Tedd próbára Te is a tudásodat ezen a weboldalon.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A fejlett országokban az ivóvíz teljesen természetes dolog. Ám sok helyen a tiszta vízért naponta meg kell küzdeniük az embereknek. A világ 1/7-e, vagyis 1 milliárd ember számára okoz nehézséget a tiszta vízhez való hozzájutás, s 2,2 millió ember a szennyezett víz fogyasztásának következtében hal meg. Az indiai vonatkozású m.Paani egy különleges hűségprogramot hozott létre: ha a fogyasztók az alkalmazáson keresztül vásárolják meg a termékeket, akkor a vásárlással pontokat gyűjthetnek. Ám ezeket a pontokat nem saját maguk részére gyűjtik, hanem az elmaradott falvak megsegítésére. Az összegyűjtött pontokat a cég a falvak lakóit tisztálkodási termékekkel támogatja, és segít a vízhálózat infrastruktúrájának kiépítésében. Természetesen ez egy picit kilóg a sorból, hiszen nem konkrét játékosításról beszélünk, hanem inkább egy hűségprogramról, ám mindenképpen szuper kezdeményezés.

A fentieken kívül természetesen több példát is láthatunk arra, hogy jobbá tegyük a környezetünket. A fenti példákból pedig látható a játék és a közösségi összefogás lenyűgöző ereje. A játékok segítenek a felelősségteljes viselkedés kialakításában, érdemes hát a játékokat a jó célokra is használni.

 

Források:

http://napicsart.blog.hu/2016/08/27/sosem_gondolnad_miben_ennyire_jok_a_magyarok

http://yukaichou.com/gamification-examples/top-10-gamification-examples-human-race/

http://www.mpaani.com/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gamifikacio.blog.hu/api/trackback/id/tr8112611221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása