Gamifikáció Blog

Hogyan készíts egy játékból marketingstratégiát?
Ismerd meg a játékosítás eszköztárát!

Vágd zsebre a kalandokat - 1. rész

2017. augusztus 03. 09:06 - Pacsi Diána

10-15 évvel ezelőtt egy nyaralás elengedhetetlen kellékei voltak a térképek és az útikönyvek  Ha biztosra akartunk menni, akkor megkérdeztük egy-két ismerősünket, akik már ismerték a terepet, hogy milyen tapasztalataik vannak, mit érdemes megnéznünk. Nah persze sikerült is jó párszor eltévedni, hiszen nem nagyon volt GPS vagy mobilnet, a roaming pedig igazi luxus volt. Ma azért már kicsit más a helyzet, ha utazni készülünk.
reduce_international_roaming_charges-v3.jpg

Ahogy az internet mindenki számára elérhetővé vált, a kirándulási szokásaink is megváltoztak. Ma már nem kell idegenvezető után kutakodni, elég letölteni egy alkalmazást a telefonunkra, és máris szakszerű vezetést kapunk. És szerencsére a városnézés is sokkal izgalmasabbá vált. Tombol a nyár, a nyaralás alatt pedig a strand mellett azért a várost is érdemes megismerni. Összeszedtünk pár játékosított turisztikai megoldást, amivel feldobhatod a nyaralásodat.

Geocaching

Ezt a játékot nagyon sokan ismerjük, jópáran ki is próbáltuk már. Kevesen gondolnák, hogy maga a játék már 150 éves. Persze a modern változat azért egy kicsit fiatalabb. Az első láda 2000-ben jelent meg az USA-ban, ekkor indult el a játék hódító útjára.

Bizony, annak idején még weboldalakról bogarásztuk a koordinátákat az elrejtett dobozokért. Ma persze már erre is van szuper, letölthető alkalmazás (Google Play, App Store). 2010 óta az ország tele lett geoládákkal, és ez a játék a mai napig sem vesztett a népszerűségéből. A GPS alapú játékot szinte bárhol játszhatod. A városokban és a természetben is rengeteg doboz várja a felfedezőjét.

1.jpg

Gamifikált városnézés

A leghíresebb magyar vonatkozású városnéző túraként talán a Miratia-t és a Mistory-t neveznénk meg. A város megismerése mellett igazi kalandok várnak ránk.

A Miratia egy telefonos kincskereső játék. A játék elkalauzol minket a város legjobb helyeire, miközben egy sztori szereplőivé válhatunk. A történet lehet egy legénybúcsú vagy épp egy Agatha Christie-szerű történet, de egy biztos: ezt a játékot legalább egyszer ki kell próbálnod. Ráadásul még a saját városjátékodat is elkészítheted.

A Mistory szintén a kalandozásokra épít, ám itt a tartalomban van némi különbség. Ezzel a játékkal megismerhetjük a hely kultúrtörténeti sajátosságait. A Mistory legújabb projektje az Eger hőse játék, amit az Eger Városi Turisztikai Kft. hozott létre. A történet során Eger hősének keresésére indulhatunk, miközben megismerhetjük a város leghíresebb épületeit, hagyományait.

Ezeknek a játékoknak a sajátossága, hogy a  turisztikai élményeket egy játékélmény köré építik. Ezáltal könnyebben belehelyezhetjük magunkat a városi élet mindennapjaiba, jobban megismerhetjük a hely történetét is.

0e9740eec3faa7de6e152c76c486324e-1024x683.jpg

Lokáció alapú túrák

Nem is volt olyan régen, amikor a GPS-készülékek elindultak hódító útjukra. Kevesen tudták, hogy ezekre a készülékekre nem csak térképalkalmazásokat lehetett letölteni, de néhány játékot is készítettek rájuk. Ilyen volt a Wherigo, ami egy lokáció alapú játék volt. Egy virtuális idegenvezető vezetett végig minket a terepen, miközben különböző feladatokat kaptunk. Újabb és újabb személyeket ismerhettünk meg a játék során. A Wherigo-t 2008-ban találták ki, ezért bátran mondhatjuk, hogy a lokáció alapú játékok ötlete nem számít újdonságnak.

_-tripventure-secret-city-hamburg-1.jpgManapság már rengeteg ilyen túrát tölthetünk le, és még GPS navigátor sem kell hozzá.Igaz, ezek a túrák már az AR technológiára építenek, különböznek a hagyományos városnéző applikációktól. Ezt úgy kell elképzelni, mint a PokémonGo! játékmenetét. A különböző, sztorihoz kapcsolódó objektumok és virtuális személyek a környezetünkben bújkálnak, nekünk pedig szó szerint be kell gyűjtenünk azokat.  Segítségükkel megoldhatjuk a rejtélyeket. Sajnos ilyen jellegű aktivitás Magyarországon még nem érhető el, de Berlinben vagy Stockholmban már találhatunk ilyen alkalmazásokat. Ilyenek például a Stockholm Sounds és a Tripventure is.

Mi szóltunk, tényleg mindenhol vár Rád egy kaland! És ez még nem minden! A jövő héten bemutatjuk, hogyan lehet játékosan megismerni a kulturális örökséget, milyen alkalmazásokat használnak a tematikus parkokban, és Magyarországon melyik múzeumba érdemes ellátogatnunk, ha játékosított élményekre vágyunk!

Olvasd el jövő héten a folytatást, amiben még több játékosított turisztikai megoldást ismerhetsz majd meg!

 

Források:

http://thinkdigital.travel/wp-content/uploads/2014/05/Gamification-in-Tourism-Best-Practice.pdf

http://www.wherigo.com/

https://www.geocaching.hu/

https://www.miratia.com/

http://www.mistorygame.com/

 Képek forrása:

https://www.worldsim.com/media/wysiwyg/REDUCE_INTERNATIONAL_ROAMING_CHARGES.jpg 

http://www.smart-magazine.com/en/big-city-arcade/tripventure-secret-city-hamburg-1/  

https://welovebudapest.com/2015/09/23/varosi-kincsvadaszat-okostelefonnal-miratia/ 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gamifikacio.blog.hu/api/trackback/id/tr7512710070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FogarasiSzilvi 2017.08.28. 15:17:48

Sziasztok, a Mistory-ban hogyan lehet ezt az Eger hőse játékot megtalálni?

Pacsi Diána 2017.08.28. 15:22:01

Kedves Szilvi!

A Mistory applikáció letöltése és a bejelentkezés/regisztráció után a játékos a "Story Könyvtárba" érkezik, ahol böngészhet az elérhető storyk között. Az "Eger hőse" című játék az egri játék, azt kell letölteni és utána már internet nélkül is működik az app. iOS-en egyelőre 2 story elérhető, ebből az egyik az egri játék.

FogarasiSzilvi 2017.08.31. 15:04:49

@Pacsi Diána: Meg van, mi hiányzott, másnak is hasznos lehet: a jobb felső sarokban a nyelvnél be kell állítani a magyart is, és akkor máris elérhető. De a tipped kellett, hogy márpedig ott kellene lennie! :D Köszönöm!
süti beállítások módosítása